Przepis na marynowane mięso z cebulką. Dawno nie jadłam tak dobrego. O wiele lepsze niż jakakolwiek kiełbasa
Wieprzowinę najczęściej podajemy w formie smażonej, duszonej bądź pieczonej.
Rzadko kiedy decydujemy się na podanie jej w formie gotowanej, jednak od dziś może się to zmienić. Marynowana wieprzowina po ugotowaniu staje się wyjątkowy smaczną przystawką. Przygotowanie wieprzowiny gotowanej jest niezwykle proste. Jedynym, o czym należy przede wszystkim pamiętać jest to, by zapewnić jej czas na odpowiednie przejście przyprawami.
Warto pamiętać, że do przygotowania tej pysznej przystawki możemy wykorzystać również wołowinę. Poniżej przedstawiamy przepis na przygotowanie marynaty odpowiedniej do przygotowania mięsa o wadze 500g.
Składniki do gotowania mięsa:
- pieprz czarny w ziarnach 3 szt.
- goździki – 4 szt.
- liść laurowy – 2 szt.
- sól
Składniki do przygotowania marynaty:
- Woda – 50 ml
- sól – 1,5 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 0,5 łyżeczki
- papryka mielona ostra – 0,25 łyżeczki
- majeranek – 0,5 łyżeczki
- natka pietruszki – 1 łyżeczka
- cebula – 3 szt.
- cukier – 3 łyżki
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- sok z cytryny – 90 ml
Dodatkowo:
- kolendra – 1 pęczek
- papryka chilli – 1 szt.
Sposób przygotowania
Mięso należy zanurzyć we wrzącej wodzie, tak by było dokładnie zanurzone. Następnie należy dodać ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe i 1 cebulę. Całość należy gotować na średnim ogniu.
Po upływie pół godziny dodajemy soli i pozostawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie należy sprawdzić czy mięso jest już gotowe. Najlepiej tego dokonać poprzez nacięcie mięsa.
Jeżeli wypływający z niego sok ma czerwoną barwę znaczy to, że musimy dalej je gotować. Gdy płyn jest przezroczysty, wówczas nasze mięso jest gotowe. W międzyczasie można przygotowywać marynatę. W pierwszej kolejności należy wymieszać wodę z olejem, sokiem z cytryny oraz octem, a następnie dodajemy przyprawy, w tym cukier i sól.
Przed podaniem mięso kroimy w średniej grubości plastry, a cebulę w cienkie pierścienie. Następnie wykładamy całość na elegancki talerz, układając kolejno mięso i cebulę.
Gdy już wyłożymy wszystkie kawałki całość polewamy marynatą i przykryte folią spożywczą odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Co godzinę warto delikatnie przesuwać plastry mięsa tak, by marynata dotarła do wszystkich zakamarków.