Marchewka pieczona z ziołami – Aromatyczna, zdrowa i wyjątkowo delikatna. Pięknie wygląda, a smak na pewno zaskoczy każdego.

Wszyscy doskonale wiemy, jakie zdrowotne właściwości ma marchewka. Czysta bomba witaminowa pełna cennego karotenu, która podana w taki sposób, zachwyci nawet najmłodszych domowników. Delikatna i aromatyczna marchewka pieczona z ziołami, smakuje na prawdę wyjątkowo. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g marchwi
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • natka pietruszki

 

 

 

Spokojnie! Zajmie Ci to tylko kilka minut!

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj i obierz i pokrój wzdłuż na 4 części marchewkę.

2. W miseczce, wymieszaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, sól i mieloną czerwoną paprykę.

 

3. Marchewkę wymieszaj w mieszance przypraw i odstaw na kilka minut.

4. Potem ułóż marchewki na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową.

 

5. Piecz marchewki w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, zdejmij folię, aby marchewki się przyrumieniły.

 

Podawaj na ciepło, ozdobione posiekaną natką pietruszki. Idealny dodatek do dań mięsnych lub jako przekąska, podana z sosem czosnkowym. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

 

error: Content is protected !!