Znaliśmy te kwiaty w młodości – a oto powód, dla którego powinniśmy je zrywać obecnie

Malwa to nie tylko wspaniała ozdoba każdego ogrodu, lecz również roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych.

Zawiera ona bowiem dobroczynny śluz, który zapobiega podrażnieniu gardła podczas kaszlu. Malwa może być również spożywana – nadają się do tego jej liście, łodygi oraz kwiaty. Można jeść je na surowo, dusić, gotować lub piec.

Najważniejsze właściwości zdrowotne malwy:

  • działanie antyseptyczne i detoksykujące;
  • wspomaganie układu odpornościowego – profilaktyka grypy oraz nieżytu nosa;
  • oczyszczanie dróg moczowych oraz nerek;
  • wspomaganie układu trawiennego, oczyszczanie żołądka, pomoc przy wzdęciach;
  • hamowanie biegunek;
  • oczyszczanie wątroby i pomoc w jej regeneracji;
  • leczenie i dezynfekcja ran;
  • likwidacja stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej i górnych dróg oddechowych;
  • łagodzenie podrażnień błony śluzowej przewodu pokarmowego (wywołanych na przykład lekami lub spożyciem szkodliwych substancji).

Malwa może być również używana do płukania jamy ustnej, gardła oraz krtani podczas infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Jak używać malwy?

error: Content is protected !!