Niepowtarzalny włoski frgál: Mam ponad 60 lat, ale lepszego ciasta w życiu nie jadłam.

Fantastyczny przepis na niepowtarzalny wołoski frgál.

Powiem Wam coś, moim zdaniem jest to jedno z najlepszych ciast na świecie.

Dołączam przepis, który mam jeszcze od naszej prababci Marty i mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Zawsze pieczemy 8 sztuk, bo w domu jest nas 8.

Składniki:

  • 750 g mąki półgrubej
  • 250 g mąki zwykłej
  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka masła (lub dziczyzny)
  • 100 g oleju

Do posypania:

  • 150 g mąki półgrubej
  • 150 g mąki zwykłej
  • 150 g cukru pudru
  • 300 g roztopionego masła

Nadzienie serowe z dżemem:

  • 2 kostki twarogu pełnotłustego
  • 1 jajko – rozdzielić na białko i żółtko, białko ubić na sztywną pianę
  • Garść rodzynek do smaku, cukier puder
  • Domowy dżem
  • Do wyboru: orzechy, mak, konfitura gruszkowa…
  • 100 g roztopionego masła, 1 łyżka rumu + cukier waniliowy

Przygotowanie:

Przygotować drożdże i wymieszać je ze składnikami na ciasto.

Ciasto wyrobić na gładką masę i jak zwykle pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu jeszcze raz wymieszaj i odstaw na chwilę do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, posypujemy i wykładamy blachy do pieczenia papierem do pieczenia (najlepiej okrągłym o średnicy około 30 cm, ale możemy też upiec klasyczne i dopasowując wielkość do blachy).

Ciasto zakwasowe dzielimy na bochenki (ok. 220 g), które pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Bochenki układamy na blasze do pieczenia i cienko rozwałkowujemy (można je rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść na blachę).

Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i rozsmaruj nadzienie na cieście (zostaw około 1/2 cm od krawędzi). Na koniec posypać posypką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.  Rozgrzej piekarnik do 200-250°C i piecz poszczególne blachy z plackami przez około 6 minut każda, aż brzegi będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie posmaruj brzegi maścią.

Po ostygnięciu i odstawieniu na ciasto polewamy roztopionym masłem, w którym mieszamy rum z odrobiną cukru waniliowego (nie oszczędzamy masła). Na nadzienie twarogowe wymieszaj twarożek z żółtkiem, cukrem, rodzynkami, a na koniec dodaj białka.

Możemy zrobić jednego frgala tylko z twarogiem, drugiego z dżemem, drugiego z makiem lub jednego frgala z dwoma nadzieniami. To zależy od Ciebie. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!