Przepis od wujka na to pyszne ciasto. Ten niezwykle prosty i pyszny deser jest prawdziwym uzależnieniem

Ostatnio wujek podesłał mi fajny przepis na przede wszystkim proste ale i smaczne ciasto.

Ciasto z makiem i lukrem czekoladowym zawsze przyciąga uwagę gości. A ten niezwykle prosty, ale pyszny deser po prostu uzależnia!

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 6 białek
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 buteleczka esencji waniliowej
  • 5 łyżek maku
  • 20 łyżek mąki
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 7 łyżek mleka

SKŁADNIKI NA KREM

  • 4 żółtka jaj
  • 1 fiolka esencji waniliowej
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g masła minimum 80% tłuszczu

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Aby przygotować ciasto, ubij na sztywno białka w dużym pojemniku. Dodaj cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Do mieszanki stopniowo dodawaj mak, wiórki kokosowe, esencję waniliową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciepłe mleko, wymieszaj.

Wlej mieszaninę do foremki o wymiarach 24 x 30 cm, przykrytej papierem do pieczenia i nasmarowanej masłem. Piecz ciasto w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut. Gdy ciasto ostygnie, podziel je na trzy części.

Teraz przygotuj krem. W misce ubij żółtka cukrem. Dodaj sproszkowany budyń, esencję waniliową i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera, aby nie było grudek.

Umieść przyszły krem ​​na wolnym ogniu i mieszaj bez przerwy, aż zgęstnieje. Odstaw niech ostygnie. Po schłodzeniu dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło i mieszaj przez około 3 minuty, aby uzyskać delikatny krem. Podziel go na dwie równe części.

Aby zrobić polewę – w metalowej misce wymieszaj kawałki czekolady i olej roślinny, następnie włóż mieszaninę do kąpieli wodnej i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.

Ostrożnie ułóż pierwszy placek na blaszce bądź dużym talerzu, a następnie nałóż porcję kremu. Kolejno ułóż drugie ciasto, równomiernie rozprowadzając resztę śmietany. I przykryj ciasto trzecią częścią, delikatnie dociskając je palcami. Ostatnie ciasto oblej polewą i wygładź za pomocą szpatułki.

Odstaw je w zimne miejsce na 2-3 godziny, po czym pokrój deser i podawaj z pyszną kawą bądź ciepłą herbatą. Smacznego!

error: Content is protected !!