Jedni nazywają je fałszywymi gnocchi, inni plastrami szynki z kapustą, niektórzy nigdy nie słyszeli o tej potrawie, a jeszcze inni gotują ją od ponad pół wieku. Jeśli należysz do grupy ignorantów, wiedz, że to danie jest bardzo łatwe i pyszne. Spróbujcie przygotować go według sprawdzonego przepisu.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. W międzyczasie podsmaż obraną i drobno pokrojoną cebulę na odrobinie smalcu lub oleju roślinnego na różowo. Dodaj do niego pokrojony w kostkę boczek i smaż dalej, aż boczek odpuści tłuszcz i nabierze lekko złotego koloru na powierzchni.
Podsmażoną cebulę z boczkiem wrzucić w cienkie paski kapusty (można też użyć opłukanej kiszonej kapusty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy kminkiem, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie zupełnie miękka.