Makaron z kapustą i boczkiem. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Makaron z kapustą i boczkiem – sposób przygotowania

Jedni nazywają je fałszywymi gnocchi, inni plastrami szynki z kapustą, niektórzy nigdy nie słyszeli o tej potrawie, a jeszcze inni gotują ją od ponad pół wieku. Jeśli należysz do grupy ignorantów, wiedz, że to danie jest bardzo łatwe i pyszne. Spróbujcie przygotować go według sprawdzonego przepisu.

Składniki

  • makaron (najlepiej drobinki) – 500 g
  • główki świeżej lub kiszonej kapusty – 500 g
  • boczek – 250 gr
  • cebula – 1 szt
  • smalec lub olej roślinny – do smażenia
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • kminek – do smaku

Przygotowanie

Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości. W międzyczasie podsmaż obraną i drobno pokrojoną cebulę na odrobinie smalcu lub oleju roślinnego na różowo. Dodaj do niego pokrojony w kostkę boczek i smaż dalej, aż boczek odpuści tłuszcz i nabierze lekko złotego koloru na powierzchni.

Podsmażoną cebulę z boczkiem wrzucić w cienkie paski kapusty (można też użyć opłukanej kiszonej kapusty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, posypujemy kminkiem, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie zupełnie miękka.

Ugotowany makaron odcedzić i odcedzić, przełożyć do dużej miski i dodać do niego duszoną kapustę i wędzone mięso. Wymieszaj obie części razem i podawaj np. z piklami. Smacznego!

error: Content is protected !!