Tanie i łatwo dostępne składniki oraz genialna łatwość przygotowania sprawia, że przepis przypada do gustu każdej zapracowanej Pani domu, ceniącej swój czas spędzony w kuchni. Do dzieła!
1. W głębokiej misce, wymieszaj mikserem twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.
2. Rodzynki zalej wrzącą wodą i mocz przez ok. 5 minut, Skórkę z cytryny zetrzyj drobno na tarce.
3. Namoczone rodzynki i skórkę z cytryny, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj łyżką.
4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej masę. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i wygładź.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 45-50 minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i nie otwierając drzwiczek, zostaw sernik w piekarniku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmij go i wystudź.
6. W tym czasie, przygotuj polewę: W małym garnku rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlej śmietanę, wsyp kakao i podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty.
7. Wystudzony sernik, polej polewą i posyp ulubioną posypką. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Gotowe!