Ten smak Cię zachwyci. Sernik Lwowski – Zaskoczysz nim każdego miłośnika serowych wypieków.

Wyjątkowo prosty i ekspresowy sernik, który ozdobi Twój stół podczas każdej uroczystości rodzinnej, świąt lub spotkania z przyjaciółmi.

 

Tanie i łatwo dostępne składniki oraz genialna łatwość przygotowania sprawia, że przepis przypada do gustu każdej zapracowanej Pani domu, ceniącej swój czas spędzony w kuchni. Do dzieła!

 

Składniki na ciasto:
  • 500 g mielonego twarogu (w wiaderku),
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 100 g rodzynek.

 

Składniki na polewę:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • posypka do dekoracji.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej misce, wymieszaj mikserem twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszaj, aż masa będzie gładka i jednolita.

2. Rodzynki zalej wrzącą wodą i mocz przez ok. 5 minut, Skórkę z cytryny zetrzyj drobno na tarce.

 

3. Namoczone rodzynki i skórkę z cytryny, dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj łyżką.

4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż do niej masę. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni i wygładź.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 45-50 minut. Po tym czasie, wyłącz piekarnik i nie otwierając drzwiczek, zostaw sernik w piekarniku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmij go i wystudź.

6. W tym czasie, przygotuj polewę: W małym garnku rozpuść masło, dodaj cukier i podgrzewaj do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy wlej śmietanę, wsyp kakao i podgrzewaj jeszcze przez 3-4 minuty.

 

7. Wystudzony sernik, polej polewą i posyp ulubioną posypką. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Gotowe!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!