Nie wierzysz, że sadzonki mogą być grubsze od palca w tydzień – Ten naturalny nawóz zmienia wszystko.

Aby sadzonki okazały się wytrzymałe i zdrowe, warto zastosować domowe mieszanki odżywcze. Oto dwa wypróbowane przepisy, które mogą przyczynić się do obfitych plonów.

Rośliny takie jak papryka, pomidor, bakłażan czy ogórek doskonale reagują na idealnie skomponowany nawóz. Jego użycie skutkuje szorstkością łodyg oraz zwiększoną żywotnością i siłą roślin, które dodatkowo zyskują większą odporność na choroby.

PRZEPIS NR 1

Składniki:

  • Obierki z ziemniaków
  • 1,5 litra wody

Sposób wykonania:

Obierki ziemniaczane umieszczamy w garnku, a potem zalewamy je wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans do dwudziestu minut.

 

Po ugotowaniu, zdejmujemy z ognia i czekamy, aż płyn wystygnie.

 

Następnie podlewamy przygotowanym nawozem rośliny u ich podstawy, co dwa tygodnie.

 

PRZEPIS NR 2

Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1 litr wody

Jak przygotować:

Cynamon wsypujemy do naczynia wybranego do zaparzania.

Następnie zalewamy go wodą i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy cynamon, by się zaparzył przez parę dni. Jego antyseptyczne właściwości są znane z hamowania wzrostu patogenów, chroniąc rośliny przed grzybami i chorobami.

Po upływie kilku dni odcedź zaparzony cynamon. Tak przygotowanym płynem podlewaj sadzonki.

Życzę sukcesów w uprawie!

error: Content is protected !!