Nie kupuję lodów przez całe lato: robię je z kwaśnej śmietany i bitej śmietany w zaledwie 3 minuty.

Doskonałe domowe lody. Przygotujesz go w kilka minut, a każdy będzie zachwycony! W upalne dni rozkoszuj się domowymi kremowymi lodami.

Przygotowanie jest bardzo proste, a stanowi doskonałą przekąskę orzeźwiającą. Rodzina będzie zachwycona.

Domowe kremowe lody z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 400 g śmietanki
  • 400 ml bitej śmietany
  • 395 g mleka skondensowanego
  • 50 g kawałków czekolady
  • wino musujące (takie jak Tang) o smaku marakui lub innym smaku

Przygotowanie:

Obydwa kremy należy dokładnie ostudzić.

Całą śmietankę wlać do blendera i dodać skondensowane mleko. Ubijaj przez 3 minuty, aż konsystencja będzie pięknie puszysta.

Dodać wino musujące i posypać także kawałkami czekolady. Teraz wystarczy wszystko wymieszać szpatułką. Powstały krem ​​przełożyć do miski. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie lody można wyjąć i podać.

Domowe lody bananowe

Składniki:

  • 4 banany
  • 30 g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietanki do ubijania
  • 60 g czekolady

Przygotowanie:

Obierz banany. Pokrój w plasterki. Umieść plasterki banana w garnku.

Dodaj masło. Posypać cukrem. Dokładnie wymieszać.

Postaw garnek na kuchence. Gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż będzie miękki.

Banany ubić mikserem ręcznym na gładką masę. Do puree bananowego dodaj skondensowane mleko. Dobrze wymieszaj. Do głębokiej miski wlać krem.

Ubij śmietanę mikserem. Delikatnie wymieszaj puree bananowe partiami ze śmietaną. Czekoladę posiekaj nożem na twardej powierzchni.

Do śmietanki wlać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj szpatułką. Wlać masę kremową do formy.

Formę wstawić do lodówki na co najmniej 4-6 godzin. Po wyjęciu z zamrażarki możemy podawać. Smacznego!

error: Content is protected !!