Leniwe pierogi – Tak smaczne, że palce lizać. Moja babcia poleca.

Prezentujemy przepis na naprawdę wyjątkowe leniwe pierogi.

Dzięki faktowi, że są one naprawdę bardzo pyszne, z całą pewnością każdy będzie chciał je jeść. Pierogi tego rodzaju są w większości domów od bardzo dawna i dlatego też każdy z nas bardzo je lubi.

Poniższy przepis nadaje się do stosowania zarówno jako obiad, jak i ciepłe śniadanie czy też sycącą kolację.

Niezbędne składniki

  • 500 gramów twarogu
  • 1-2 sztuki jajek
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od upodobań)
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • trochę soli
  • śmietana do smaku

Przepis

Przede wszystkim trzeba przemielić twaróg przez sito. Do potartego twarogu należy dodać jajka, cukier (jeśli chcesz), roztopione masło oraz sól. Wszystko należy bardzo dokładnie wymieszać.

Do tak powstałej masy trzeba dodać mąkę i stworzyć z tego ciasto. Ciało dzielimy na dwie połowy i kładziemy na stole posypanym mąką.

Każdą z części rolujemy do kształtu dość cienkiej kiełbasy, spłaszczamy i kroimy na niewielkie kawałki.

Pierogi zanurzamy w lekko osolonej wodzie i gotujemy tak długo, aż wypłyną na powierzchnie. Pierogi można podawać ze śmietaną oraz owocami.

error: Content is protected !!