Leniwe bułeczki: Wszystko, co musisz zrobić, to wymieszać, napełnić i upiec. Przepis.

Doskonałe leniwe bułeczki. Nawet jeżeli nie masz zdolności kulinarnych, napewno sobie z nimi poradzisz.

Wszystko, co musisz zrobić, to włożyć ciasto do robota kuchennego, pozwolić mu się wymieszać, a następnie po prostu wypełnić je według własnych upodobań. Polecam nadzienie z dżemem, ale można też użyć nadzienia serowego, makowego lub orzechowego.

Składniki:

  • 450 g mąki orkiszowej (lub mąki pszennej)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 200 ml letniego mleka
  • sól
  • 2 białka

Do wypełnienia według uznania:

  • dżem
  • twarożek
  • orzechy
  • mak

Dodatkowo:

  • olej

Przygotowanie:

Przygotuj głęboki talerz o wymiarach 20×30 cm.

Wszystkie składniki z wyjątkiem białek włóż do dużej miski i zacznij mieszać ciasto. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę, użyj robota kuchennego lub trzepaczki z nasadkami do wyrabiania ciasta. Do drobno już wyrabianego ciasta dodać ubite białka. A teraz musimy to wszystko dobrze wypracować na gęste ciasto.

Ciasto dzielimy na 24 części, które rozwałkowujemy w owal. Uformuj bułeczki.

Wykładamy je na talerz do pieczenia i smarujemy olejem. Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180°C na około 25 minut. Zaraz po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Następnie ciasto ładnie mięknie i pozostaje sprężyste przez długi czas. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!