Pierś z kurczaka w miseczkach foliowych z surówką z czerwonej kapusty. Warto zapisać ten przepis

Pierś z kurczaka w miseczkach foliowych z surówką z czerwonej kapusty – sposób przygotowania

Jeśli zabrakło Ci już inspiracji na dania z kurczaka, możesz upiec go razem z innymi składnikami w naczyniach foliowych. Doskonałym dodatkiem jest na przykład surówka z czerwonej kapusty.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 szt
  • mleko – 200 ml
  • ziemniaki – 3 szt
  • olej – 2 łyżki
  • czerwona cebula – 1 szt
  • jajka – 2 szt
  • śmietana lub jogurt – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • pomidor – 3 szt
  • twardy ser – 150 gr
  • na sałatkę
  • czerwona kapusta – pół głowy
  • marchewka – 1 szt
  • małe ogórki – 2 szt
  • sterylizowana kukurydza – 3 łyżki
  • koperek – mniejszy pakiet
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Włóż je do miski, dodaj mleko, przykryj i odstaw na 30 minut. Użyj folii, aby zrobić 3 wyimaginowane miski z zagiętymi krawędziami. Ale musi być mniejszy niż talerz, każdy będzie na jedną porcję.

Ziemniaki pokroić w plasterki. Dodaj do nich olej w misce, sól i pieprz i wymieszaj. Następnie ułóż je na dnie misek. Czerwoną cebulę kroimy w półpierścienie i układamy na ziemniakach. Rozłóż na nich kurczaka i dopraw solą i pieprzem. Ubij śmietanę lub jogurt z jajkami i polej tą mieszanką mięso.

Pomidory kroimy w plastry i układamy na mięsie. Następnie zetrzyj ser i posyp nim pomidory. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz wszystko przez 40 minut.

Podczas pieczenia pokrój czerwoną kapustę w paski. Do miski ścieramy marchewki, dodajemy dwa ogórki pokrojone w małą kostkę, sterylizowaną kukurydzę i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ocet jabłkowy i oliwę z oliwek i wszystko mieszamy. Sałatkę podawaj z gotowym mięsem.

error: Content is protected !!