Kurczak w nadziewanej kieszonce – Podany w taki sposób, powali na kolana każdego.

Uwielbiam mięso drobiowe, więc bardzo często moje dania powstają właśnie z niego. Wydawało mi się, że wypróbowałam już wszystkich możliwych dań z wykorzystaniem drobiu, jednak myliłam się.

Kurczak pieczony, smażony, duszony to najczęściej przyrządzane dania obiadowe. Ja jednak bardzo lubię eksperymentować w kuchni i chętnie sięgam po nowe propozycje jego przygotowania.

Przepis na kurczaka w nadziewanej kieszonce z ciasta francuskiego jest prosty, pyszny, a danie wygląda niesamowicie efektownie. Chrupiące ciasto francuskie, kryjące w sobie pyszne nadzienie i soczystego kurczaka. Zawsze, kiedy trafia na mój uroczysty stół, pochwał nie ma końca. A ja uwielbiam być chwalona za pyszne jedzenie i równie bardzo uwielbiam rozpieszczać swoich gości kulinarnymi arcydziełami. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 700 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml mleka
  • 30 g masła
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte ziemniaki ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i ugnieć z masłem i mlekiem na gładkie puree.

 

2. Obraną cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie, dodaj pokrojone pieczarki i duś, aż woda z nich odparuje. Kiedy będą gotowe, wymieszaj je z puree ziemniaczanym.

 

3. Umytego kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Potem usmaż go na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

4. W tym czasie, rozwałkuj ciasto francuskie na grubość ok. 3 mm i wykrój z niego kwadraty o wymiarach 15 x 15 cm. Resztki ciasta, po wykrojeniu kwadratów, wykorzystaj na wzmocnienie spodu kieszonek.

5. Na środek wyciętych kwadratów, nałóż porcję nadzienia, a na nim podudzie kurczaka, mięsną częścią ku dołu. Wszystkie krawędzie ciasta zbierz wokół wystającej kości i zwiąż nitką (nie za ciasno).

6. Tak przygotowane kieszonki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj wystające kości folią aluminiową, aby się nie spaliły podczas pieczenia.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-30 minut. Gotowe!

Przed podaniem, nie zapomnij usunąć nitki oraz folii aluminiowej. Smacznego!

error: Content is protected !!