Zupełnie inny sposób przygotowania, który znasz do tej pory: Doskonałe kawałki kurczaka po cygańsku.

Idealny pomysł na szybki i bardzo, bardzo smaczny obiad z kurczakiem oraz znakomitą marynatą. Zakochasz się w tych plasterkach, ponieważ są naprawdę bardzo delikatne i smaczne.

Dzięki temu przepisowi przygotujesz naprawdę chrupiące kawałki kurczaka, których prawdopodobnie wcześniej nie znałaś.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na cieńsze plastry. Przygotowujemy jajka, cebulę, sos sojowy, skrobię ziemniaczaną, sól, pieprz mielony, curry w misce. Wszystko dobrze mieszamy.

Gotową marynatę przełóż do dużej miski lub pojemnika z możliwością wielokrotnego zamykania. Zanurz mięso w marynacie, wymieszaj, zamknij pojemnik. Marynować w lodówce na 1-2 godziny.

Po wyjęciu z lodówki plastry dobrze wymieszać w marynacie i przygotować na kuchence patelnię z olejem do smażenia. Stopniowo usuwamy również kawałki i marynatę z pojemnika za pomocą kadzi. Mięso umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron.

Smaczne kawałki można podawać z ziemniakami, pieczywem lub puree ziemniaczanym… Smacznego!

error: Content is protected !!