Kurczak w soczystej skórce. Gdy tylko goście posmakują, będą chcieli dokładkę.

Pieczona na złoto kaczka z kluskami i kapustą to przysmak, ale i bomba kaloryczna.

Przygotuj lżejszą i zdrowszą opcję, która mile Cię zaskoczy. Chociaż kurczak ala kaczka jest bardziej dietetyczny, smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • udka z kurczaka
  • bekon
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
  • smalec wieprzowy
  • białe wino do polania

Przygotowanie:

Udka z kurczaka nakłuwamy paskami boczku angielskiego i posypujemy solą ze wszystkich stron.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć smalec, ułożyć udka z kurczaka, popieprzyć i posypać kminkiem.

Piecz na złoty kolor (ok. 30 minut), następnie przewróć, dodaj wino i piecz jeszcze 15 minut. Podawane z kluseczkami i kapustą. Smacznego!

error: Content is protected !!