Sposób na czyste palniki kuchenne: Wyczyścisz nawet przypalony tłuszcz.

Wiadome jest, że codzienne gotowanie, które jest nieuniknione, powoduje zanieczyszczenie kuchenki gazowej. Przypalone resztki jedzenie i tłuszcz, które pozostają na jej powierzchni, to nic przyjemnego dla użytkowników.

Po pewnym czasie pojawiają się one także na palnikach, które, jeżeli się zatkają, nie będą działać prawidłowo. Dlatego ważne jest, aby regularnie i skutecznie czyścić kuchenkę gazową. Poznaj dwa najlepsze sposoby na oczyszczenie palników gazowych, bez szkodliwych chemikaliów! Niektórzy pomyślą, że usunięcie zaschniętego tłuszczu jest niemożliwe, nic bardziej mylnego. Jeżeli znasz odpowiednie metody oczyszczenie nawet największego brudu będzie niesamowicie proste!

Ocet i soda oczyszczona do pozostawienia nieskazitelnie czystej kuchenki gazowej

Składniki potrzebne do przygotowania mieszaniny: ocet, soda oczyszczona, 2 litry wody.

Przygotowanie: do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody, następnie dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej oraz octu. Wszystko mieszamy ze sobą. Miksturę umieszczamy na palniki i pozostawiamy ją na moczenie się w niej przez około 2 godziny.

Najlepiej pozostawić palniki w tym roztworze na całą noc, da to większe i szybsze efekty. Na koniec, kiedy palniki gazowe będą dobrze wymoczone, używając szrostkiej strony gąbki kuchennej, dokładnie je wyszoruj. Palniki następnie opucz i wytrzyj, aby nie pozostała na nich woda.

Czyszczenie pieca za pomocą octu i sody oczyszczonej

Za pomocą wcześniej podanej mikstury możesz też wyczyścić piec. Inny jest tylko sposów czyszczenia. W mieszance należy zamoczyć gąbkę i wyczyścić piec. Następnie wnętrze opłuć gorącą wodą. Wodę tą wytrzyj koniecznie ściereczką wykonaną z mikrofibry.

Palniki pieca wyczyść natomiast detergentem. Ruszty warto namoczyć w roztworze octu i gorącej wody. W tej mieszance pozostaw je na kilka minut, a następnie dokładnie wytrzyj z każdej strony.

Mydło marsylskie idealnym sposobem na wyczyszczenie palników kuchenki gazowej

Składniki: 1 litry wody, mydło marsylskie, ocet, pędzelek z miękkim włosiem.

Przygotowanie: mydło na samym początku należy zetrzeć na płatki, wsypać je do garnka z gorącą wodą. Czekamy, aż mydło się rozpuści. Kiedy otrzymamy jednorodny roztwór, przelewamy go do czystej miski i dodajemy odpowiednią ilość octu.

Całość mieszamy, następnie palniki należy zanurzyć w powstałym roztworze, na około 30 minut. Plamy, tłuszcz i inny brud należy usunąć po tym czasie za pomocą pędzelka lub zwykłej szczoteczki do zębów, która już nie będzie zdatna do mycia. Po tym procesie palniki pozostawiamy namoczone jeszcze przez następne 5 minut. Po tym czasie opłukujemy palniki czystą wodą i wycieramy szmatką.

Proces ten warto powtarzać przynajmniej raz w tygodniu, aby utrzymać czysty piec przez dłuższy czas.

error: Content is protected !!