Jeden z moich ulubionych: 1 jabłko i 500 ml mleka, budyń… ten deser powala na kolana swoim smakiem.

Kilka niepozornych składników i wspaniałe danie gotowe! Karmelowe kubki z mleka, budyniu, jabłek i cynamonu to niezwykle prosty, szybki przepis na szykowny deser na każdą kieszeń żywcem wyjęty z restauracji! Idealnie nadaje się dla ochłody w gorący letni dzień albo dla dzieci jako świetny pomysł na słodką przekąskę.

Do wykonania tego przepysznego deseru potrzeba:

  • 1 jabłko;
  • 500 mililitrów mleka;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
  • 100 gramów budyniu karmelowego;

Do dekoracji można wykorzystać:

  • 1 jabłko;
  • 1/2 łyżki masła;
  • 1 łyżkę cukru;
  • cynamon;
  • posiekane orzechy lub migdały (opcjonalnie);

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1 – Najpierw umyj jedno jabłko, usuń z niego nasiona, pokrój na kawałki i umieść w blenderze. Zalej je mlekiem i zmiksuj na gładką masę.

Krok 2 – Masę jabłkowo-mleczną przelej przez sito do garnka, by pozbyć się grudek. Następnie dodaj do niej budyń karmelowy, łyżkę skrobi ziemniaczanej i wymieszaj dokładnie. Całość postaw na palniku i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając.

Krok 3 – Gotową, jeszcze gorącą masę wylej do małych naczyń, np. szklanych filiżanek albo salaterek. Kiedy ostygną, włóż je do lodówki na 2 godziny, by masa stężała.

Krok 4 – W międzyczasie obierz drugie jabłko, usuń środek i pokrój je w drobne kostki. Następnie wrzuć kawałki jabłka na rozgrzaną patelnię, dodaj odrobinę masła, cukier i cynamon, po czym gotuj na wolnym ogniu przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 5 – Po wyznaczonym czasie wyjmij filiżanki z lodówki. Na zastygniętej masie wyłóż po łyżce pieczonego jabłka z patelni. Jeśli chcesz, możesz jeszcze posypać z wierzchu orzechami lub migdałami.

Gotowe! Smacznego!

error: Content is protected !!