Ciasteczka posypane orzechami i nadziewane czekoladą mogą być wspaniałym dodatkiem do kolekcji ciasteczek bożonarodzeniowych. Wyglądają i smakują naprawdę wspaniale.
Włóż jedno jajko i żółtko z drugiego jajka do miski (białko użyjesz później). Ubijaj, aż się pieni. Następnie dodać olej i ponownie ubić. Na koniec posyp 180 gramów mąki, proszkiem do pieczenia i wanilią. Jeśli go nie masz, użyj wystarczającej ilości cukru waniliowego. Zmiksuj gładkie ciasto.
Następnie dodać resztę mąki, czyli 70 gramów. Zagnieść ciasto tak, aby było gęste, gładkie i nie kleiło się. Uformuj z niego kulki o średnicy około 1,5 centymetra, ale to od Ciebie zależy, jak duże chcesz ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Zanurz połówkę każdej kulki w białku z odłożonej wcześniej miski. Następnie zanurz go w orzechach, aby przykleiły się do kulki i umieść ją na blasze do pieczenia.
Rączką szerszej drewnianej łyżki lub wałka zrób dziurki w każdej kulce, to również trochę spłaszczy kulkę. Rozgrzej piekarnik do 160°C i piecz ciastka, aż będą złociste od spodu.