Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą. Oto Instrukcja przygotowania.

Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą – sposób przygotowania

Ciasteczka posypane orzechami i nadziewane czekoladą mogą być wspaniałym dodatkiem do kolekcji ciasteczek bożonarodzeniowych. Wyglądają i smakują naprawdę wspaniale.

Ciasto

  • jajko – 1 szt
  • żółtko – 1 szt
  • cukier – 180 gr
  • olej słonecznikowy – 180 ml
  • zwykła mąka – 250 gr
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • wanilina – 5 gr

Nadzienie

  • białko jaja – 1 szt
  • pokruszone orzechy laskowe – w razie potrzeby
  • czekolada mleczna – 80 gr
  • ciemna czekolada – 1 łyżka

Przygotowanie

Włóż jedno jajko i żółtko z drugiego jajka do miski (białko użyjesz później). Ubijaj, aż się pieni. Następnie dodać olej i ponownie ubić. Na koniec posyp 180 gramów mąki, proszkiem do pieczenia i wanilią. Jeśli go nie masz, użyj wystarczającej ilości cukru waniliowego. Zmiksuj gładkie ciasto.

Następnie dodać resztę mąki, czyli 70 gramów. Zagnieść ciasto tak, aby było gęste, gładkie i nie kleiło się. Uformuj z niego kulki o średnicy około 1,5 centymetra, ale to od Ciebie zależy, jak duże chcesz ciasto.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Zanurz połówkę każdej kulki w białku z odłożonej wcześniej miski. Następnie zanurz go w orzechach, aby przykleiły się do kulki i umieść ją na blasze do pieczenia.

Rączką szerszej drewnianej łyżki lub wałka zrób dziurki w każdej kulce, to również trochę spłaszczy kulkę. Rozgrzej piekarnik do 160°C i piecz ciastka, aż będą złociste od spodu.

Poczekaj, aż ciasteczka ostygną. Podgrzej mleczną i gorzką czekoladę razem w łaźni wodnej. Włóż do rękawa cukierniczego i wypełnij otwory czekoladą. Niech stwardnieje i możesz podawać. Smacznego!

error: Content is protected !!