Królewska Szarlotka: To klejnot każdej rodzinnej uroczystości – Najlepszy deser jabłkowy, jaki kiedykolwiek będziesz jadł.

Doskonały deser jabłkowy, łatwy w przygotowaniu, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Ciasto przypomina ciasto francuskie, ale zawiera również warstwę jabłek, dzięki czemu jest niesamowicie świeże i pyszne. Jeśli spodziewasz się gości, koniecznie zaproponuj im ten deser.

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie jabłkowe:

  • 800 gramów jabłek
  • cukier do smaku
  • 1 paczka budyń w proszku

Krem:

  • 300 gramów śmietany do ubijania
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • utwardzacz żelatynowy na zimno
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 gramów gorzkiej lub mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie ostrożnie mieszamy pozostałe składniki ciasta ze śniegiem na niskich obrotach.

Ciasto wykłada się warstwami na natłuszczoną i wypełnioną blachę do pieczenia o średnicy 22 cm. Piec 25-30 minut w temperaturze 170°C. Następnie pozostawia się do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Zalewamy około 3/4 szklanki wody (jeśli nie są zbyt soczyste), gotujemy do miękkości. Na koniec zagęścić 1 opakowaniem budyniu waniliowego w proszku.

Na schłodzone ciasto wyłożyć masę jabłkową. Wygładzamy i na koniec dodajemy warstwę kremu: Ubić śmietanę z cukrem i śmietaną.

Na koniec zagęścić zagęszczaczem żelatynowym. Przed podaniem dekorujemy wierzch startą czekoladą. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!