Kremowy i owocowy deser, który rozpływa się w ustach: Najsmaczniejsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam.

Przygotuj najsmaczniejszy kremowy deser z wiśniami w domu. U nas to hit na każdym rodzinnym spotkaniu i uroczystości.

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 8 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 160 g mąki (1 szklanka)
  • 40 g maku (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na warstwę wiśniową:

  • 680 g wiśni w puszkach
  • 2 opakowania czerwonego lukru do ciasta (2 x 12 g)
  • 50 g wody (1/4 szklanki)

Na krem:

  • 600 g serka śmietankowego (2,5 szklanki)
  • 300 g śmietanki kremówki (1,5 szklanki)
  • 40 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 70 g czekolady
  • 2 łyżki śmietany do gotowania

Do posypania:

  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie:

Dodaj jajka do miski. Wlać cukier, cukier waniliowy, sól i ubić mikserem.

Dodaj mak do małej miski z mąką. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką.

Stopniowo dodawać masę makową do kremu i delikatnie mieszać. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Następnie wymieszaj ciasto szpikulcem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.

Następnie wyjmij ciasto z formy, usuń papier i przekrój je poziomo na pół. Dodaj kompot wiśniowy na patelnię.

Dodaj wodę do małej miski ze sproszkowanym lukrem i wymieszaj. Wlej polewę do rondla z wiśniami i postaw na kuchence.

Mieszając, doprowadzić wiśnie do wrzenia, a następnie gotować przez kolejne 5 minut. Połowę ciasta przełóż do formy wyłożonej folią po bokach.

Masę wiśniową wylać na ciasto w formie i wstawić do lodówki na 30 minut. Do miski dodajemy mascarpone i zalewamy śmietanką.

Dodaj cukier i ubij śmietanę mikserem. Weź część śmietany w mniejszej misce.

Dodaj posiekaną czekoladę i śmietankę do osobnej miski. Podgrzać do rozpuszczenia czekolady.

Wlej roztopioną czekoladę do większej miski ze śmietanką i wymieszaj. Nałóż krem ​​czekoladowy na masę wiśniową i równomiernie rozprowadź.

Złożyć ciasto i przykryć białym kremem. Wyjmij deser z formy i zdejmij folię.

Udekoruj wierzch startą czekoladą i podawaj.

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!