Kremowy i owocowy deser, który rozpływa się w ustach: Najsmaczniejsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam.
Przygotuj najsmaczniejszy kremowy deser z wiśniami w domu. U nas to hit na każdym rodzinnym spotkaniu i uroczystości.
Składniki:
Na ciasto:
- 5 jajek
- 150 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 8 g cukru waniliowego (2 łyżeczki)
- szczypta soli
- 160 g mąki (1 szklanka)
- 40 g maku (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na warstwę wiśniową:
- 680 g wiśni w puszkach
- 2 opakowania czerwonego lukru do ciasta (2 x 12 g)
- 50 g wody (1/4 szklanki)
Na krem:
- 600 g serka śmietankowego (2,5 szklanki)
- 300 g śmietanki kremówki (1,5 szklanki)
- 40 g cukru pudru (3 łyżki)
- 70 g czekolady
- 2 łyżki śmietany do gotowania
Do posypania:
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Dodaj jajka do miski. Wlać cukier, cukier waniliowy, sól i ubić mikserem.
Dodaj mak do małej miski z mąką. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką.
Stopniowo dodawać masę makową do kremu i delikatnie mieszać. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie wymieszaj ciasto szpikulcem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu odstawić ciasto do ostygnięcia.
Następnie wyjmij ciasto z formy, usuń papier i przekrój je poziomo na pół. Dodaj kompot wiśniowy na patelnię.
Dodaj wodę do małej miski ze sproszkowanym lukrem i wymieszaj. Wlej polewę do rondla z wiśniami i postaw na kuchence.
Mieszając, doprowadzić wiśnie do wrzenia, a następnie gotować przez kolejne 5 minut. Połowę ciasta przełóż do formy wyłożonej folią po bokach.
Masę wiśniową wylać na ciasto w formie i wstawić do lodówki na 30 minut. Do miski dodajemy mascarpone i zalewamy śmietanką.
Dodaj cukier i ubij śmietanę mikserem. Weź część śmietany w mniejszej misce.
Dodaj posiekaną czekoladę i śmietankę do osobnej miski. Podgrzać do rozpuszczenia czekolady.
Wlej roztopioną czekoladę do większej miski ze śmietanką i wymieszaj. Nałóż krem czekoladowy na masę wiśniową i równomiernie rozprowadź.
Złożyć ciasto i przykryć białym kremem. Wyjmij deser z formy i zdejmij folię.
Udekoruj wierzch startą czekoladą i podawaj.