Prosta kremowa szarlotka z ciasta jogurtowego – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Prosta kremowa szarlotka z ciasta jogurtowego – procedura przygotowania

Jesienią jabłka są teraz wszędzie, a pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo, ale wciąż jest ich rozpaczliwie mało. Przedstawiamy nowatorski i oryginalny przepis na ciekawy deser z jabłkami, który choć wygląda jak zwykłe ciasto, jednak wrażenie to rozwiewa się już po pierwszym skosztowaniu. Jego struktura jest zupełnie inna od wszystkiego, co do tej pory piłeś. Dzieje się tak zarówno ze względu na skład, jak i specjalny zabieg, który nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny. Przyjdź i spróbuj sam.

Ciasto

  • jogurt biały – 700 g
  • cukier – 100 g
  • mąka zwykła – 70 g
  • skrobia – 25 g
  • jajka – 3 szt
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Nadzienie

  • jabłka – 2 szt
  • sok z cytryny – od 0,5 cytryny
  • olej kokosowy – według uznania
  • prażone migdały – do smaku
  • cukier puder – według uznania

Przygotowanie

Ubij trzy jajka i oddziel białka od żółtek. Do głębokiej miski przełóż biały jogurt, posyp przez sito mąką zwykłą i skrobią kukurydzianą, którą dokładnie wymieszaj z jogurtem szpatułką lub drewnianą łyżką. Teraz wróć do jajek lub żółtek.

Włóż je do miski, zasyp cukrem, dodaj ekstrakt waniliowy i wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugiej misce ubić białka mikserem elektrycznym na sztywną pianę, dodać posłodzone żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką oba składniki. Wlać tę mieszaninę jajek do wymieszanego jogurtu i dokładnie wymieszać.

Okrągłą formę do ciasta z wyjmowanymi bokami posmaruj olejem kokosowym i przyklej na niej papier do pieczenia. Dwa jabłka pokroić na ćwiartki, obrać skórę, usunąć gniazda nasienne i nasiona. Następnie pokrój ćwiartki w cienkie plasterki, rozłóż je w misce, polej sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.

Do formy na ciasto wlej połowę przygotowanego ciasta jogurtowego i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni formy, równą warstwą. Wygładź jego powierzchnię na płasko i ułóż na nim plasterki jabłka, następnie przykryj je drugą połową ciasta i ponownie rozsmaruj na płasko. Na cieście ułóż drugą połowę plasterków jabłek, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę. W międzyczasie na suchej patelni podsmaż plasterki migdałów na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać powierzchnię cukrem pudrem przez sitko i posypać prażonymi płatkami migdałów.

Następnie pokrój ciasto na porcje i podawaj z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.

error: Content is protected !!