Krem ​​cygański powstał jako tańszy zamiennik paryskiej bitej śmietany. Nadal świetnie sprawdza się w ciastach i wypiekach

Być może nie znasz kremu cygańskiego, ale kiedy wspomnimy o jego podobieństwie do paryskiej bitej śmietany, od razu wszystko stanie się jasne. Czym różnią się nadzienia, jak przygotować krem ​​cygański i czym go udekorować?

Co to jest krem ​​cygański

Od lat dekorują torty, torty i placki różnymi nadzieniami cukierniczymi czy kremami. Zadaniem kremu jest nie tylko upiększenie budyniu , ale także poprawienie jego smaku, nadanie suchej miękkości biszkoptowi, nawilżenie ciała itp. Dziś ta nazwa wielu osobom nic nie mówi, ale krem ​​cygański był kiedyś dobrze znanym określeniem cukierniczym. Ten krem ​​powstał ze śmietanki kremówki, cukru i lukru czekoladowego. A polewa jest tym, co odróżnia krem ​​cygański od paryskiej bitej śmietany. Obejmuje to kakao lub prawdziwą czekoladę.

Śmietanka cygańska była więc tańszą odmianą, a jej dobre właściwości cenili również cukiernicy. Prawidłowo przygotowany krem ​​ma gładką konsystencję, nie topi się oraz pachnie i smakuje jak czekolada. Jednocześnie jest korzystniejszy cenowo.

Jak przygotować krem ​​cygański

Do wykonania tego kremu potrzebne będą: 500 ml śmietanki kremówki 33%, 40 g cukru pudru i 100 g polewy kakaowej. Jak to zrobić? Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać cukier i zagotować. Gdy płyn zacznie dymić, dodaj połamane kakao. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, pozwól mu się zagotować, a następnie ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, umieść ją w przykrytym pojemniku w lodówce i pozostaw tam na noc. Następnego dnia wyjmij śmietankę z lodówki, przełóż do wysokiej miski i dobrze ubij nadzienie.

Jak używać kremu cygańskiego

Desery po ubiciu należy od razu udekorować kremem i jak najszybciej podać . Śmietanką cygańską tradycyjnie nadziewano desery z masy spalonej ( z wypieków), takich jak wianki , wiatraczki, ale także banany. Ale nadaje się również do napełniania ciast, plastrów i bułek.

error: Content is protected !!