Być może nie znasz kremu cygańskiego, ale kiedy wspomnimy o jego podobieństwie do paryskiej bitej śmietany, od razu wszystko stanie się jasne. Czym różnią się nadzienia, jak przygotować krem cygański i czym go udekorować?
Od lat dekorują torty, torty i placki różnymi nadzieniami cukierniczymi czy kremami. Zadaniem kremu jest nie tylko upiększenie budyniu , ale także poprawienie jego smaku, nadanie suchej miękkości biszkoptowi, nawilżenie ciała itp. Dziś ta nazwa wielu osobom nic nie mówi, ale krem cygański był kiedyś dobrze znanym określeniem cukierniczym. Ten krem powstał ze śmietanki kremówki, cukru i lukru czekoladowego. A polewa jest tym, co odróżnia krem cygański od paryskiej bitej śmietany. Obejmuje to kakao lub prawdziwą czekoladę.
Śmietanka cygańska była więc tańszą odmianą, a jej dobre właściwości cenili również cukiernicy. Prawidłowo przygotowany krem ma gładką konsystencję, nie topi się oraz pachnie i smakuje jak czekolada. Jednocześnie jest korzystniejszy cenowo.
Do wykonania tego kremu potrzebne będą: 500 ml śmietanki kremówki 33%, 40 g cukru pudru i 100 g polewy kakaowej. Jak to zrobić? Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać cukier i zagotować. Gdy płyn zacznie dymić, dodaj połamane kakao. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką, pozwól mu się zagotować, a następnie ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, umieść ją w przykrytym pojemniku w lodówce i pozostaw tam na noc. Następnego dnia wyjmij śmietankę z lodówki, przełóż do wysokiej miski i dobrze ubij nadzienie.
Desery po ubiciu należy od razu udekorować kremem i jak najszybciej podać . Śmietanką cygańską tradycyjnie nadziewano desery z masy spalonej ( z wypieków), takich jak wianki , wiatraczki, ale także banany. Ale nadaje się również do napełniania ciast, plastrów i bułek.