Pyszna koreańska cukinia z marchewką i czerwoną papryką: lepiej zrób więcej słoików bo tak pyszne, że znikają szybko

Przygotuj tę fantastyczną koreańską cukinię, aby cieszyć się jej niesamowitym smakiem w zimowe, mroźne dni. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona, jej pysznym smakiem i obłędnym aromatem. Smaczny zapas witamin na całą zimę!

Potrzebujesz:

  • 1,5 kg cukinii
  • 3 marchewki
  • 3 papryki
  • 1 czosnek
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 ostra papryka
  • sól
  • kolendra
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki octu
  • 80 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

Cukinię umyj i cienko zetrzyj. Umyte i oczyszczone marchewki również zetrzyj najlepiej na tarce do marchwi po koreańsku.

Paprykę pokrój w cienkie plasterki. Włóż wszystkie warzywa do miski i przykryj cukrem.

Następnie dodaj sól, kolendrę i mielony pieprz. Do smaku dodaj również ocet, możesz też dodać ostrą paprykę. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Polej nim warzywa, dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 3 godziny. Warzywa powinny wydzielać sok.

Ciasno wciśnij warzywa do wysterylizowanych słoików. Następnie zalej je powstałym sokiem. 

Słoiki włóż do garnka, którego dno wcześniej należy przykryć ściereczką i zalej wodą. Od momentu wrzenia wody sterylizuj warzywa przez około 20 minut.

Następnie ostrożnie wyjmij je z garnka i odwróć do góry nogami. Owiń kocem i pozwól im stopniowo ostygnąć. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!