Zaledwie 5 minut i talerz jest pusty: Ciastka kokosowe, które kochamy.

Piekę te ciastka i moi domownicy nie mogą przestać ich jeść. Te proste ciastka kokosowe u nas w domu robimy regularnie, nie tylko od święta!

Składniki:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 200 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia

Lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • 50 g kakao
  • 5-6 łyżek mleka
  • 250 g masła (margaryna)
  • 250 g kokosa

Przygotowanie:

Ciasto: Jajka wymieszać z cukrem pudrem na piankę.

Do mieszanki powoli dodajemy płynne składniki – olej, miód i mleko. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylej miksturę na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Ciasto pieczemy w 160 ° C przez około 20 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, warto sprawdzić gotowość ciasta wykałaczką. Po upieczeniu i schłodzeniu pokroić w kostkę.

Lukier: Gotujemy cukier puder, kakao i mleko. Następnie do lukru dodać masło.

Przygotujemy teraz dwa pojemniki, w których będziemy obtaczać ciastka. Do jednego dodajemy lukier, do drugiego wiórki kokosowe. Kostki najpierw moczymy w lukrze, a na koniec obtaczamy w wiórkach. Gotowe, możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!