Knedle z mięsem – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.

Knedle nie zachowują kształtu, rozdzierają się podczas gotowania, czy ciasto klei się lub odwrotnie?

Dzięki temu przepisowi zapomnisz o takich sytuacjach. Najlepsze i najbardziej posłuszne ciasto na knedle, jakie kiedykolwiek próbowałam! Świetnie nadaje się również do pierogów.

Przepis kiedyś podpowiedziała mi moja ukochana ciocia z Syberii. A Syberyjczycy, uwierz mi, dużo wiedzą o pierogach. Specjalnie przeznaczam czas i raz w miesiącu od razu robię przygotowania dla całej rodziny. Po rozmrożeniu nie tracą atrakcyjnego wyglądu i gotują się dobrze bez uszkodzeń. Bardzo wygodnie. Poniżej dowiesz się również, z czym i jak ciekawie podawać knedle do stołu.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Przesiej mąkę i sól do dużej miski.

Ubij jajko i dodaj olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powoli wlej wrzącą wodę cienkim strumieniem.

W tym czasie drugą ręką wymieszaj masę. Jeśli ciasto jest gorące, pozostaw je na kilka minut do ostygnięcia.

Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Można ugniatać w misce lub na stole (w zależności od tego, co najbardziej Ci odpowiada). Nie należy posypywać stołu mąką: ciasto parzone nie przykleja się ani do stołu, ani do rąk.

To ciasto świetnie nadaje się na pierogi czy knedle. Przy takim cieście odpowiednie jest prawie każde nadzienie: od słodkiego – pożądane jest użycie jagód lub twarogu, do słonego – mięsa, ziemniaków, kapusty. Jeśli chodzi o serwowanie, gdy knedle się gotują , polecam zrobić pikantny sos . 

Wyciśnij sok z cytryny, dodaj łyżkę musztardy, mieszankę pieprzu i trochę oleju. Posyp posiekaną natką pietruszki. Obfite i smaczne danie gotowe!

error: Content is protected !!