Kluski Ziemniaczane – Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Preferujesz knedle ze sklepu, bo nie wiesz, jak zrobić je własnoręcznie?

Dzięki temu przepisowi nie musisz się już martwić. Prostota przygotowania klusek przekona Cię, że u Ciebie zje się tylko te domowe.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 150 g mąki grubej (w razie potrzeby)
  • 150 g semoliny dziecięcej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu

Proces przygotowania

Najpierw ugotuj ziemniaki i pozwól im całkowicie ostygnąć (najlepiej dzień wcześniej). Obierz schłodzone ziemniaki i drobno je zetrzyj. Dodajemy pozostałe składniki (mąkę i kaszę mannę w zależności od rodzaju wybranego ziemniaka) i wyrabiamy ciasto. Natychmiast uformuj ciasto w bułki (ciasto będzie cieńsze, gdy będę stać). Gotuj kluski na parze przez około 15-20 minut.

error: Content is protected !!