1. Do mielonego mięsa, dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i wszystko dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanego mięsa, uformuj małe kulki.
2. Ugotowane wcześniej ziemniaki, ugnieć z masłem na gładkie puree, następnie dodaj sól, pieprz oraz jajko. Masę ziemniaczaną dobrze wymieszaj i uformuj z niej kulki. W środek każdej ziemniaczanej kulki, włóż kosteczkę, pokrojonego wcześniej sera. Dobrze sklej ze sobą brzegi, aby ser nie wypłynął.
3. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przełóż kulki mięsne i kulki ziemniaczane. Wszystkie kulki z wierzchu, posmaruj olejem.
4. Danie możesz posypać po wierzchu gałązkami tymianku lub innymi aromatycznymi ziołami oraz obranymi ząbkami czosnku.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut do czasu, aż wszystkie klopsiki się zarumienią.
Klopsiki z kulkami ziemniaczanymi, podawaj na ciepło w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw, kapusty kiszonej i buraczków.