Klopsiki grzybowe – Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil. Przepis.
Istnieje błędne przekonanie, że klopsiki można gotować tylko z mięsa – Małe klopsiki z sosem na talerzu z ziemniakami lub ryżem.
Ale klopsiki mogą być bardzo różne: od mięsa, ryb, soczewicy, grzybów, kaszy gryczanej, z sosem lub serem. Klasyczna wersja mięsna jest dobra, ale klopsiki grzybowe sprawią, że pomyślisz o ponownym zwróceniu uwagi na smaki.
Jego osobliwość polega na tym, że mięso mielone powstaje z grzybów i mięsa. Nie trzeba ich smażyć na oleju. Wystarczy wszystko włożyć do foremki i polać pysznym sosem. Zapach rozchodzi się tak szybko, że już niedługo cała rodzina będzie ustawiać się w kolejce z talerzami, czekając na swoją porcję.
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g pieczarek
- 80 g twardego żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 175 g ryżu
- 160 ml wody
- 2 pomidory
- 200 ml soku pomidorowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj ryż. Odłóż na bok do ostygnięcia. Obierz cebulę i pokrój na 6 kawałków. W blenderze zmiel grzyby z czosnkiem.
Do osobnej miski włóż mięso mielone. Zetrzyj twardy ser na najdelikatniejszej tarce. Dodaj do przygotowanego mięsa mielonego wraz ze schłodzonym ryżem.
Do mięsa dodaj posiekaną mieszankę, posiekany koperek, sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
Pokrój pomidory na plasterki. Dodaj sok. Następnie dodaj cukier do pomidorów. Wszystko dobrze wymieszaj. Do tej masy dodaj śmietanę. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
Rozpuść mąkę w wodzie. Upewnij się, że nie pozostała ani jedna grudka. Wymieszaj obie mieszanki: mieszankę pomidorów i mąki.
Po zmoczeniu rąk zimną wodą zacznij formować kulki. Ułóż klopsiki w jednej warstwie w naczyniu do pieczenia. Polej je przygotowanym sosem.
Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C. Przykryj naczynie folią. Wstaw danie do pieczenia przez godzinę.
Smak jest naprawdę niesamowity. Pieczarki dodają smaku potrawie. Klopsiki są delikatne i soczyste. Każdy będzie chciał spróbować. Aby mieć wystarczająco dużo dla wszystkich, ugotuj więcej i podawaj obfity dodatek z ziemniakami. Chociaż klopsiki są tak pyszne, że można podawać jako samodzielne danie.