Sztuczka która ułatwia kiełkowanie starych nasion. Oto jak pobudzić je do wzrostu.
Nawet zapalonym ogrodnikom może zdarzyć się, aby zapodziać nasiona lub po prostu o nich zapomnieć. Gdy data ważności już dawno minęła najczęściej wyrzucane są do kosza…ale nie muszą tak skończyć.
Dziś podpowiemy co zrobić, aby móc cieszyć się plonami nawet z zapomnianych nasion. Przetestowałam już różne domowe metody i wybrałam jedną z najskuteczniejszych. A na końcu artykułu dodatkowo powiem Ci, jak przygotować „żywą” wodę, o której dowiedziałam się niedawno.
Jak pobudzić do wzrostu stare nasiona
Będziesz potrzebować jednego znanego środka, który prawdopodobnie znajdziesz w domowej apteczce. Jest dostępny i sprzedawany w każdej aptece. Myślę, że wszyscy już zgadli, że mówimy o 3% nadtlenku wodoru potocznie zwany wodą utlenioną.
Oprócz doskonałych właściwości budzących płyn ma inne zalety. Natychmiast dezynfekuje nasiona. Zwiększa również ich odporność na różne choroby.
Jak to działa?
Bardzo prosto. Nadtlenek działa na powłokę, która chroni rdzeń przed uszkodzeniem. Powłoka staje się bardziej miękka i giętka. Ponadto usuwa nalot, który powstaje dzięki olejkom eterycznym. W ten sposób wilgoć szybko przenika do nasion, rewitalizując je.
Aby uzyskać odpowiedni do tego celu roztwór, wymieszaj 100 ml wody i 1 łyżeczkę wody utlenionej. Zanurz swoje stare nasiona w przygotowanej mieszance. Namocz nasiona ogórków, pomidorów, bakłażanów, papryki i cukinii na 2-3 godziny. Nasiona, które nie kiełkują z taką łatwością – 5 godzin.
Następnie odlej roztwór i opłucz nasiona czystą wodą. Przenieś je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar wilgoci. Wtedy łatwiej będzie je od siebie oddzielić. Następnie posadź w ziemi lub połóż na waciku, aby wykiełkowały.
Żywa woda
Ta woda jest w stanie obudzić nasiona nawet sprzed 8 lat. Przepis jest bardzo prosty. Napełnij rondel wodą, przykryj i podpal. Gdy zacznie wrzeć (będzie to około 90 stopni), szybko zdejmij go z ognia. Natychmiast schłodź wodę pod bieżącą zimną wodą. Ważne jest, aby do garnka nie dostała się świeża woda.
Otrzymujesz więc odgazowaną wodę, którą najlepiej od razu wlać do plastikowej butelki. Pomoże to zapobiec przedostawaniu się powietrza do cieczy. Woda może być przechowywana przez długi czas. Wystarczy namoczyć w niej nasiona, zawinąć je w płócienną szmatkę i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.