Proste i szybkie do wykonania, oryginalne przekąski cenię najbardziej, dlatego te kiełbaski mnie zwyczajnie zachwyciły. Wszyscy wolimy przecież domowe kiełbasy i wędliny, zamiast kupionych w sklepie o wątpliwej jakości, pełnej zbędnych konserwantów. Trzeba tylko przygotować odpowiednio mięso wieczorem w przed dzień przygotowania. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i zagotuj w 50 ml wody pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 minut. Następnie poczekaj, aż wystygnie.
2. Wymieszaj schłodzony czosnek z mięsem mielonym, dodaj wodę mineralną, sodę i dopraw solą. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).
3. Z mocno schłodzonego mięsa, uformuj podłużne kiełbaski ( najłatwiej jest to robić mokrymi dłońmi) i ponownie wstaw do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie, wysmaruj wszystkie kiełbaski olejem i smaż na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Kiełbaski według tego przepisu, idealnie nadają się również do grilowania. Najbardziej smakują podane w bułce z sosem serowym i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!