Chorwackie kiełbaski – Szybko się robi, wychodzą pyszne i soczyste. Pokochasz je od pierwszego spróbowania

Cevapcici – tak nazywają się właśnie chorwackie kiełbaski, na które przepis dziś gorąco polecam wszystkim miłośnikom kiełbasek i ceniących swój czas.

Proste i szybkie do wykonania, oryginalne przekąski cenię najbardziej, dlatego te kiełbaski mnie zwyczajnie zachwyciły. Wszyscy wolimy przecież domowe kiełbasy i wędliny, zamiast kupionych w sklepie o wątpliwej jakości, pełnej zbędnych konserwantów. Trzeba tylko przygotować odpowiednio mięso wieczorem w przed dzień przygotowania. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:

  • 600 g zmielonej łopatki
  • 600 g zmielonej wołowiny
  • 50 ml wody
  • 30 ml wody mineralnej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 15 g soli
  • olej
  • PRZYGOTOWANIE:

1. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i zagotuj w 50 ml wody pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 minut. Następnie poczekaj, aż wystygnie.

2. Wymieszaj schłodzony czosnek z mięsem mielonym, dodaj wodę mineralną, sodę i dopraw solą. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

3. Z mocno schłodzonego mięsa, uformuj podłużne kiełbaski ( najłatwiej jest to robić mokrymi dłońmi) i ponownie wstaw do lodówki na godzinę.

4. Po tym czasie, wysmaruj wszystkie kiełbaski olejem i smaż na patelni z każdej strony na złoty kolor.

Kiełbaski według tego przepisu, idealnie nadają się również do grilowania. Najbardziej smakują podane w bułce z sosem serowym i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!