Zaskocz domowników i gości pyszną domową smaczną kiełbasą. Pokrojona w plastry wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Dodatkową jej zaletą jest to, że dokładnie wiesz co znajduje się w jej środku.
Mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości. Ugotować bulion na bazie kości z dodatkiem czarnego pieprzu i soli. Przecedzić i zostawić do wystygnięcia. Połowę mięsa wołowego wraz z tłustą częścią mięsem z kurczaka i skórą należy zmielić przy użyciu maszynki do mięsa.
Pozostałą część wołowiny i kurczaka pokroić na paski o długości około 2 cm. Mięso zmielone połączyć z tym pokrojonym, dodać miód i dokładnie wymieszać. W misce połączyć sól wraz z przyprawami i dodać tę mieszankę do mięsa. Dokładnie wymieszać i powoli dolewać do całości zimny bulion.
Osłonki należy wypełnić przygotowanym farszem i uformować z nich średniej wielkości kiełbaski. Powinny być one dobrej jakości, ponieważ to od nich zależy smak całej kiełbasy.
Proces ten należy wykonywać dokładnie z dbałością, aby do środka nie dostało się powietrze. Jeśli tak się zdarzy trzeba przebić to miejsce cienką igłą. Tak przygotowaną kiełbasę trzeba powiesić w pozycji pionowej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2 godziny.
Kolejnym krokiem jest jej ugotowanie w temperaturze 80-85 stopni przez około 1,5 do 2 godzin. Ugotowaną kiełbasę wystudzić i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin. Najlepiej przechowywać ją w pozycji wiszącej.