Smak mile zaskoczył mnie i gości. Super przepis na pyszną domową kiełbasę – o wiele smaczniejsza niż ta sklepowa.

Domowa kiełbasa jest o wiele smaczniejsza niż ta kupiona w sklepie. Pikantna i niezwykle smaczna z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej.

Zaskocz domowników i gości pyszną domową smaczną kiełbasą. Pokrojona w plastry wygląda bardzo elegancko i apetycznie. Dodatkową jej zaletą jest to, że dokładnie wiesz co znajduje się w jej środku.

Składniki:

  • 1,5 kg dobrej wołowiny
  • 2 kg udek
  • 75 g soli
  • łyżka miodu
  • 350 ml bulionu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • łyżka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • łyżka suszonego czosnku
  • łyżka suszonego kopru
  • łyżka bazylii
  • 1 ziarenko czarnego pieprzu
  • osłonki na kiełbasę

Jak przygotować kiełbasę?

Mięso z kurczaka oddzielić od skóry i kości. Ugotować bulion na bazie kości z dodatkiem czarnego pieprzu i soli. Przecedzić i zostawić do wystygnięcia. Połowę mięsa wołowego wraz z tłustą częścią mięsem z kurczaka i skórą należy zmielić przy użyciu maszynki do mięsa.

Pozostałą część wołowiny i kurczaka pokroić na paski o długości około 2 cm. Mięso zmielone połączyć z tym pokrojonym, dodać miód i dokładnie wymieszać. W misce połączyć sól wraz z przyprawami i dodać tę mieszankę do mięsa. Dokładnie wymieszać i powoli dolewać do całości zimny bulion.

Osłonki należy wypełnić przygotowanym farszem i uformować z nich średniej wielkości kiełbaski. Powinny być one dobrej jakości, ponieważ to od nich zależy smak całej kiełbasy.

Proces ten należy wykonywać dokładnie z dbałością, aby do środka nie dostało się powietrze. Jeśli tak się zdarzy trzeba przebić to miejsce cienką igłą. Tak przygotowaną kiełbasę trzeba powiesić w pozycji pionowej i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2 godziny.

Kolejnym krokiem jest jej ugotowanie w temperaturze 80-85 stopni przez około 1,5 do 2 godzin. Ugotowaną kiełbasę wystudzić i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin. Najlepiej przechowywać ją w pozycji wiszącej.

Tak przygotowaną pyszną kiełbasę zawinąć w papier, który zapewni długotrwałą świeżość. Ta zapakowaną można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

error: Content is protected !!