Kefirowy przysmak: Czas przygotowania: 10 min. Najlepszy jaki jadłam, z ukrytym nadzieniem w środku

Tradycyjne ciasto wieje nudą? Czas na nieoczywiste zmiany! Pyszne puszyste ciasto na bazie kefiru? To jest możliwe! Co więcej – jest to niebywale proste i szybkie. Podbij podniebienia swojej rodziny na nowo.

Będziesz potrzebować:

  • 200 ml kefiru
  • 2 szt. jaj kurzych
  • 200 g. mąki pszennej
  • 100 g. masła
  • 100 g. cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 torebkę cukru waniliowego
  • Dżem (wybierz swój ulubiony smak)
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Wbij do miski 2 jajka, dodaj roztopione masło, kefir, cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj trzepaczką lub mikserem (na wolnych obrotach).

Następnie do miski dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wymieszaj.

Blachę pokryj papierem do pieczenia i wylej na niego połowę przygotowanego ciasta. Następnie dodaj swój ulubiony dżem. Dodaj resztę ciasta i rozprowadź je równo.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Gdy będzie gotowe na możesz je posypać cukrem pudrem.

To już wszystko, smacznego!

error: Content is protected !!