Przepis na deser, którego delikatność i kawowy aromat są nie z tego świata, uznany za najlepszy na świecie.

Deser idealny, wzbogacony o nutę kawy i orzechów z dodatkiem rumu, stanowi świetną propozycję nie tylko na nadchodzące wakacje.

Zacznijmy od składników:

Do wykonania ciasta (dwa razy) potrzebne będą:

  • na czubku noża soda oczyszczona
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 4 łyżki specjalnej mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki stołowe zmielonych orzechów włoskich

Składniki na krem to:

  • 200 g cukru pudru
  • 230 g masła
  • 2 łyżki owsianki
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (+ 700 ml wody)
  • 1 aromat rumu

Do polewy potrzebujesz:

  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g czekolady

Dodatki:

  • kawa do moczenia biszkoptów
  • biszkopty
  • dżem

Instrukcje przygotowania:

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i orzechy wymieszaj, a następnie połącz z ubitą masą. Ciasto rozlej na blachę (27×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Powtórz kroki, aby uzyskać drugi arkusz ciasta. Usuń skórkę z ciasta, gdy jest jeszcze ciepłe, i pozwól mu ostygnąć na metalowej siatce.

W misce zalej kawę rozpuszczalną wrzątkiem. Owsiankę wymieszaj z niewielką ilością wody, dodaj do kawy i gotuj do zgęstnienia. Pozostaw do ostygnięcia.

Ubij masło z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzoną owsiankę. Na koniec wmieszaj aromat rumowy. Krem podziel na dwie części.

Na dno blachy połóż pierwszy korpus, posmaruj go dżemem i rozprowadź po nim połowę kremu. Biszkopty namocz w kawie przygotowanej z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej, 100 ml wrzątku i 1 łyżki cukru. Ułóż je na kremie, a następnie pokryj drugą połową kremu i przykryj drugim arkuszem ciasta. Całość umieść w lodówce na noc.

Gotowe ciasto polej polewą czekoladową. Dla wyższego deseru, każdy arkusz ciasta możesz podzielić na pół i ułożyć jeden na drugim. Smacznego życzymy!

error: Content is protected !!