Ten przepis to odkrycie: Fantastycznie smaczna karkówka w słoikach – mięso po prostu rozpływa się w ustach.

Karkówka marynowana w słoikach. Miękkie mięso, które zawsze masz pod ręką – wystarczy otworzyć słoiczek!

Marynowane mięso, do którego nie potrzebujesz zamrażarki, a mimo to zachowuje świeżość aż do 1 miesiąca. Wypróbuj przepis i przygotuj zapas pysznego, delikatnego mięsa, który zawsze będziesz miał pod ręką.

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g soli morskiej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Przygotujemy sterylne szklanki. Zaczniemy od obróbki mięsa. Mięso kroimy do takiego rozmiaru, żeby zmieściło się w naszych szklankach. Teraz przygotujemy marynatę. Możemy użyć 40 g soli morskiej lub 25-30 g zwykłej soli.

Zmieszaj czarny pieprz z solą. Dodajemy również majeranek i wyciśnięty czosnek.

Wszystko dokładnie wymieszać. Zawiń posiekane mięso w tę mieszaninę ze wszystkich stron.

Zamknij miskę z mięsem i włóż do lodówki na 2 dni. Po tym czasie mięso wkładamy do słoików konserwowych. Zamknąć pokrywką.

Połóż bawełniany ręcznik na dnie dużego garnka. Układamy na nim przygotowane szklanki. I zalej wodą do 3/4 wysokości szklanki.

Przykryj pokrywką. Gotuj 2 godziny od momentu zagotowania wody. Po dwóch godzinach wyłącz kuchenkę.

Pozostaw garnek na kuchence przykryty pokrywką, aż całkowicie ostygnie. Mięso zachowuje świeżość w lodówce przez około 1 miesiąc. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!