Składniki są łatwo dostępne i tanie: Najsmaczniejsze rolady jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis.
Szukasz nowego przepisu na pyszny obiad, który zachwyci Twoją rodzinę oraz gości?
Dzisiaj podzielimy się z Tobą przepisem na wspaniałe mielone klopsiki w aromatycznym sosie, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom.
Czego będziesz potrzebować do przygotowania dania? Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz na poniższej liście:
- kapusta pekińska – 0,5 szt.
- mięso mielone – 500 g
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- bułka tarta – 3 łyżki
- ryż – 100 g
- woda – 200 ml
- olej
- sól
Z powyższych składników wykonasz smakowite klopsiki, ale poniżej znajdziesz składniki niezbędne do wykonania pysznego sosu, który idealnie pasował będzie do Twojego dania:
- cebula – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- kwaśna śmietana – 200 g
- woda – 500 ml
- olej
- przyprawy – sól, pieprz, itp.
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie ryżu.
Wrzuć ryż na patelnię, chwilę podsmażaj, a następnie wlej na patelnię wodę i gotuj ryż do wyparowania całej wody.
Przygotowaną kapustę pekińską pokrój na drobne kawałki, zalej 0,5 l wrzącej wody i odstaw na chwilę, żeby przestygła.
Cebulę dokładnie posiekaj na drobne kawałki.
Następnie wymieszaj ją z mięsem mielonym, odsączoną dokładnie kapustą, jajkiem, ugotowanym ryżem oraz solą i innymi przyprawami.
Z powstałej masy ulep klopsiki i obtocz wszystkie w bułce tartej.
Przygotuj blachę lub naczynie, w którym będziesz piec klopsiki. Naczynie posmaruj olejem i ułóż na nim uformowane klopsiki.
Całość piecz przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 190 stopni C. Po 20 minutach polej klopsiki przygotowanym sosem i ponownie piecz w piekarniku przez ok. 20 minut.
Przygotowanie sosu:
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno posiekaj i delikatnie podsmaż na patelni.
Do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę, a następnie do całości wrzuć czosnek oraz wlej przygotowaną śmietanę oraz wodę.
Jak tylko woda zacznie wrzeć, całość duś pod przykrywką.
Mamy nadzieję, że tak przygotowane danie spotka się ze zdecydowaną aprobatą Twoich domowników i gości!