Jak duszono kapustę w polskich domach: Niezapomniany smak – przepis z 1955 roku.

Wiele osób pamięta smak duszonej kapusty w domu. Jego smak jest niepowtarzalny i wielu z nas uwielbia to danie.

Składniki:

  • 800 g kapusty
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • liść laurowy
  • pieprz
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 15 g granulowanego cukru

Przygotowanie:

Pokrój kapustę. Wkładamy do głębokiej patelni lub garnka. I napełnij wodą.

Postaw garnek na kuchence. Dodaj sól, cukier, liść laurowy, ocet. Dusić na małym ogniu przez 40 minut.

Jeśli masz starszą kapustę, możesz ją dłużej dusić. Cebulę pokroić w kostkę.

Zetrzyj marchewkę na grubej tarce. I podsmaż razem z cebulą na patelni na oleju roślinnym. Następnie do kapusty dodać cebulę i marchewkę.

Dodać nadciśnienie i wymieszać. Smakujemy kapustę. A jeśli to konieczne, posolić i posypać cukrem.

Mieszaj i gotuj przez 10 minut. Kapustę podaje się z gotowanymi kiełbaskami lub kiełbaskami pieczonymi w piecu.

Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!