Kapusta jako dodatek do mięs i pierogów – to nie jest łatwa dyscyplina. Ale z naszymi radami możesz łatwo sobie z tym poradzić

Kapusta to doskonały ciepły dodatek do pieczeni i pierogów. Jego przygotowanie rządzi się swoimi prawami i nie każdy je zna. Chociaż uwielbiamy tę przystawkę, tak naprawdę nie chcemy jej gotować. Wolelibyśmy iść do babci na dobrą kapustę.

Aby była odpowiednio doprawiona, nie była papkowata ani twarda, wymaga to pewnego doświadczenia kulinarnego. Jak każde jedzenie, przygotowanie kapusty ma swoje własne zasady, których zalecamy przestrzegać.

Proces zwykle rozpoczyna się od zakupionej główki kapusty. Nie ma znaczenia, czy kupisz biały, czy czerwony, podstawa jest taka sama dla obu.

Jak kroić i gotować kapustę

Przygotowanie kapusty po wypróbowaniu naszego sposobu nie powinno sprawić Ci żadnych problemów. Kupujemy twarde, nieuszkodzone główki, w domu obieramy górne liście, czyste główki ćwiartujemy i wycinamy gniazda nasienne.

Dobrze opłucz ćwiartki kapusty. Ułóż je poprzecznie na desce do krojenia i ostrym, większym nożem pokrój cienkie paski. Pomoże nam również odpowiednia niszczarka mechaniczna lub elektryczna. Makaron z kapustą włożyć do garnka, doprawić solą i kminkiem. Zalać wrzątkiem.

Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, aby ostre substancje mogły odparować. Gotować tylko do półmiękkości . Gdybyśmy położyli surową kapustę bezpośrednio na cebuli z tłuszczem, tłuszcz wchłonąłby ostre substancje i niekorzystnie wpłynąłby na smak.

Odcedź i pozwól mu spłynąć, zachowując bulion z kapusty. Jedną pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu (oleju, boczku, smalcu, gęsim tłuszczu itp.) na różowo , położyć na niej odsączoną kapustę, lekko osłodzić i dusić podlewając bulionem z kapusty, winem lub wodą.

Jeśli zagęszczamy kapustę zasmażką, podsmażamy zwykłą mąkę razem z cebulą na tzw. zasmażkę cebulową . Mąka jest następnie gotowana podczas duszenia kapusty. Jeśli zagęszczamy kapustę z ziemniakami, 1 duży ziemniak drobno ścieramy i dodajemy do kapusty w trakcie duszenia.

Dopraw kapustę solą, cukrem i octem. Inne opcje aromatyzowania zależą od konkretnej receptury, przyzwyczajeń i gustu.

error: Content is protected !!