Kapuśniak – Każda gospodyni musi znać ten przepis.

Składniki

  • 1,5 l bulionu (lub wody + rosołu)
  • 2 garście pieczarek
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • kruszony kminek
  • sól
  • pieprz
  • masło i zwykła mąka na zasmażkę
  • ocet
  • 250ml śmietanki 33%
  • plasterek masła
  • 1 mała cebula
  • 5 jajek

Proces przygotowania

Do garnka wlać bulion, przepłukać suszone grzyby przez durszlak i dodać do garnka z pokrojonymi ziemniakami. (Nie trzeba wcześniej moczyć grzybów.) Dodaj kminek, sól i pieprz i gotuj. Z masła i mąki robimy bulion i dodajemy do zupy. Zagotować i doprawić zupę octem (lub cukrem), dodać śmietanę i ewentualnie doprawić solą.

Na patelni rozgrzej kawałek masła i dodaj drobno pokrojoną cebulę. Smażymy i dodajemy jajka, sól, pieprz i mieszamy. Ułóż jajka na talerzach i zalej je gorącą zupą. Do tej zupy dodaje się jajecznicę lub jajka w koszulkach, w zależności od gustu.

error: Content is protected !!