Każdy poprosi o jeszcze jeden kawałek. Ciasto kakaowe z budyniem – genialny i szybki przepis.

Przepyszne kakaowe ciasto z masą budyniową jest niezwykle prostym deserem. Z pewnością podbije ono serce niejednej osoby.

Składniki: 

  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa budyniowa: 

  • 2 budynie bananowe
  • 600 ml mleka
  • 250 g masła
  • 5 łyżek cukru białego

Przygotowanie:

Wodę, kakao, olej oraz 3/4 szklanki cukru razem dobrze wymieszaj, zagotuj oraz odstaw do ostudzenia. Same białka ubij na sztywną piankę, a następnie dodawaj do niej stopniowo resztę cukru. Cały czas ubijając dodawaj pojedynczo żółtka. Po dobrym ubiciu masy, do całości powoli wlej ostudzoną masę kakaową. Następnie do ciasta wsyp przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaną masę przelej do foremki (o wielkości 24/35 cm). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto piecz przez 40 minut.

Masa budyniowa przygotowanie: 

Budyń ugotuj na mleku według instrukcji zawartej na opakowaniu. Po jego wystygnięciu utrzyj go z masłem. Tak przygotowaną masę rozsmaruj na wierzchu ciasta.

error: Content is protected !!