Delikatne japońskie bułeczki – puszysta rozkosz dla podniebienia
Jesteś fanem cynamonu? Osobiście uwielbiam tę wyrazistą przyprawę. W dzisiejszym przepisie zrobimy miękkie jak puch bułeczki japońskie, z dodatkiem właśnie cynamonu. Doda im cudnego aromatu, co w połączeniu z pulchnym ciastem będzie istną ucztą dla podniebienia. Domownicy, a zwłaszcza dzieci pokochają te bułeczki od pierwszego kęsa!
Lista składników
- 7 g suchych drożdży
- 370 g mąki pszennej do wypieków
- 260 g mleka, najlepiej 3,2 %
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Do niewielkiego garnka, a najlepiej rondelka wlej 100 ml mleka i dodaj 20 g mąki. Wymieszaj je, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty, ciągle mieszając. Ostatecznie masa powinna przypominać pudding. Gotową pozostaw do ostygnięcia.
W między czasie drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 2 łyżkami cukru. Odstaw je na około 10-15 minut. Następnie przesiej odmierzoną wcześniej ilość mąki i wymieszaj ją z łyżeczką soli. Na środku zrób zagłębienie, w które wbij jedno jajko (wcześniej niech poleży ono w temperaturze pokojowej).
Wlej również przestudzoną masę z mleka i mąki oraz dodaj połączone z mlekiem i cukrem drożdże. Zacznij ugniatać ciasto. Możesz zrobić to ręcznie, co zajmie Ci około 10 minut, albo wybrać o połowę krótszy wariant – zagniatanie mikserem.Potem, dodaj 1 łyżkę miękkiego masła i wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę, do momentu, gdy stanie się jednolite i gładkie.
W efekcie ma być ono bardzo elastyczne i nie lepić się do dłoni. W dalszej kolejności przełóż ciasto do wysmarowanej masłem miski i pozostaw pod przykryciem folii spożywczej na około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno ono zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Do dwóch łyżek roztopionego masła wsyp zalecaną porcję cukru i cynamonu. Wymieszaj. Ciasto, które już nabrało odpowiedniej wielkości wyłóż na stole, bądź stolnicy i rozgnieć na płasko, otrzymując w efekcie duży placek. Następnie pokrój go na 8 jednakowych części.
Uformuj z nich kulki i rozciągnij je tak, by nabrały owalnego kształtu. Każdą posmaruj wcześniej przygotowanym masłem, z dodatkiem cukru i cynamonu. Boki złóż do wewnątrz, rozwałkuj ciasto i zwiń w rulon nadając kształt bułeczkom. Tak przygotowane poukładaj na pergaminie, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na czas 1 godziny.