Ciasto warstwowe „jabłkowy taniec” to bajeczne połączenie jabłek oraz puszystej, kremowej kołderki.
Wygląd tego wykwintnego deseru z pewnością zdobędzie serca wszystkich gości, a po spróbowaniu zniewoli także ich kubki smakowe.
Składniki:
- jabłka: 1,5 kg
- mąka pszenna: 130 gram
- cukier: 150 gram
- masło: 220 gram
- skrobia ziemniaczana: 70 gram
- margaryna: 70 gram
- białko: 1 sztuka
- żółtko: 2 sztuki
- śmietanka 30%: 500 ml
- serek mascarpone: 250 gram
- jogurt grecki: 250 gram
- cukier puder: pół szklanki
- gorzka czekolada: 100 gram
- żelatyna: 5 łyżeczek
- galaretka pomarańczowa/ cytrynowa : 90 gram (3 opakowania)
Wykonanie:
Masa kremowa:
Żelatynę zalej wodą w rondelku, a następnie podgrzej, aby się całkowicie rozpuściła. Wyjętą z lodówki śmietankę ubij mikserem.
W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone z grecki jogurtem oraz cukrem pudrem. W czasie mieszania dodawaj stopniowo ciepłą żelatynę oraz ubitą śmietanę. Do masy kremowej zetrzyj także na tarce gorzką czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Ciasto:
W dużej misce utrzyj mikserem 100 gram miękkiego masła i margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodaj następnie 3 żółtka bez przerywania ucierania oraz jedno białko. Masę mieszaj mikserem kolejne 2 minuty.
Mąkę i skrobię przesiej do ubitej masy. Zmniejsz moc miksera i wymieszaj składniki.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Masę wylej na blachę i wyrównaj. Ciasto piecz w piekarniku przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Jabłka umyj i obierz ze skórki. Usuń z nich gniazdo nasienne, następnie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wrzuć jabłka do garnka z grubszym dnem, dodaj pozostałą cześć masła i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Po tym czasie do jabłek wsyp 2 galaretki pomarańczowe. Duś masę pod przykryciem około 5 minut, aż proszek z galaretek całkiem się rozpuści. Odstaw na chwilę do ostygnięcia. Gęstą masę galaretki z jabłkami rozprowadź na schłodzonym cieście na blaszce.
Przygotowaną masę kremową (patrz przepis wyżej) wyłóż na schłodzoną masę galaretkową. Wyrównaj powierzchnię i wstaw całość do lodówki. W tym czasie rozpuść ostatnie opakowanie galaretki z 400 ml wrzątku.
Całość mieszaj, aż galaretka się rozpuści i zacznie tężeć. Półpłynną galaretkę wylej na warstwę kremu na cieście.