Gotowe w mgnieniu oka: Odkryj, jak szybko zrobić niesamowicie soczyste ciasto jabłkowe z kruszonką.

Nie wymagające wyrabiania ciasto to prawdziwy skarb, ponieważ jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Wszystkie potrzebne składniki wystarczy wyłożyć na blachę, a po chwili z piekarnika wyjmujemy aromatyczne, domowe wypieki. Dzięki tej metodzie każdy może cieszyć się tą pysznością!

Lista składników prezentuje się następująco:

  • cynamon, według uznania
  • 1 szklanka kaszy manny
  • masło oraz mąka do przygotowania blachy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • masło lub margaryna (100-150 g) do posmarowania wierzchu ciasta
  • 1 szklanka cukru pudru
  • blacha o rozmiarach 20×30 cm
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek startych na tarce

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do nich starte jabłka zmieszane z cynamonem (opcjonalnie można dodać również cukier waniliowy).

Blachę należy nasmarować masłem i obsypać mąką. Na jej dnie układamy cienką warstwę suchej mieszanki, tak aby nie było widać dna. Na nią wykładamy warstwę startych jabłek z sokiem, starając się nie ugniatać owoców.

Kolejno powtarzamy warstwy: sucha mieszanka, jabłka, i na sam koniec znowu sucha mieszanka. Wierzch ciasta należy posypać pozostałymi suchymi składnikami i zetrzeć na nim masło lub margarynę.

Z własnych doświadczeń wynika, że najlepiej jest, gdy środkowa warstwa jest najgrubsza, a dolna – niezbyt gruba, aby uniknąć wysuszenia ciasta.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż do uzyskania złotej barwy na wierzchu.

error: Content is protected !!