Nikt nie oprze się delikatnemu kruchemu ciastu wypełnionemu aromatycznym nadzieniem jabłkowym z nutą cynamonu: Przepyszne ciasteczka, które znikają ze stołu w kilka minut po podaniu.

Jeśli szukasz idealnego przepisu na szybką, łatwą i smaczną przekąskę – trafiłeś idealnie! Ten prosty deser zasmakuje każdemu łasuchowi, dlatego naprawdę warto go spróbować!

Połączenie jabłek z cynamonem sprawi, że w całym domu unosić się będzie aromatyczny zapach, który z pewnością skusi każdego domownika do spróbowania Twojego wypieku. Ponieważ ciastka są szybkie i proste w przygotowaniu, z pewnością znajdziesz czas na ich przygotowanie nawet podczas zapracowanego dnia w środku tygodnia.

Ponieważ przepis powstał z myślą o tych, którzy lubią w szybki i prosty sposób przygotować coś pysznego, do przygotowania ciastek nie będziesz potrzebować zbyt wiele składników. W zasadzie 1 jabłko oraz szklanka mąki to jego główne składniki, a te chyba każdy z nas zazwyczaj ma pod ręką w swojej kuchni.

Poniżej znajdziesz pełną listę składników, które przydadzą się podczas pieczenia ciasteczek:

  • jabłka – 1 szt.
  • masło – ok. 70 g
  • cukier ok. 4 łyżki
  • cynamon – ok. 0,5 łyżeczki deserowej
  • jajka – 1 szt.
  • sól – ok. 1 łyżeczka deserowa
  • cukier wanilinowy – ok. 1 łyżeczka deserowa
  • mleko – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – ok. 4 g
  • mąka pszenna – 250 g

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem będzie przygotowanie nadzienia do ciasteczek. Obrane jabłko pokrój w plasterki lub kostki i wrzuć na patelnię. Dodaj 2 łyżki cukru, cynamon oraz masło, a następnie smaż do momentu aż całość się skarmelizuje.

W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą jajko, sól, cukier wanilinowy oraz pozostałe 2 łyżki cukru. Do całości dodaj przygotowane mleko, proszek do pieczenia oraz roztopione wcześniej masło. Dokładnie i powoli mieszając dodawaj do mieszanki mąkę.

Powstałe ciasto rozwałkuj na cienką warstwę, a następnie wytnij w niej kółka (jak duże uznasz za najlepsze dla siebie). Wycięte kółka ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Na połowie kółka ułóż nadzienie, a drugą połową „zamknij” ciastko.

Pieczone przez 20 minut ciastka w temp. ok. 180 stopni posyp cukrem pudrem i gotowe! Gwarantujemy, że ciastka błyskawicznie znikną z Twojego stołu! Smacznego!

error: Content is protected !!