Piekę już trzeci dzień z rzędu i wciąż nie mamy dość: Szybkie i chrupiące ciasteczka jabłkowe, rozpływają się w ustach.

Doskonały przepis na jesienne ciasteczka z jabłkami o smaku cynamonu, które dosłownie rozpływają się na języku. Świetny pomysł na poczęstunek do kawy lub słodki poczęstunek po uroczystym niedzielnym obiedzie.

Potrzebujemy:

  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • wanilina
  • szczypta soli
  • +/- 350 g hl. mąka
  • ok. 6 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. W misce wymieszaj miękkie masło, cukier i jajko.

Dodać szczyptę soli i wymieszać. Dodać olej i wanilinę, wymieszać.

Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj jednolite, gęste ciasto. Przygotujemy nadzienie:

Jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć na patelnię z grubszym dnem. Dodać masło, cynamon i skórkę z cytryny. Smaż, aż jabłka zmiękną.

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką desce. Pokrój w długie paski i na środku ułóż nadzienie jabłkowe. Na cieście wykonujemy wzór za pomocą widelca

Zawinąć w ciasto i pokroić na kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Po upieczeniu smarujemy marmoladą wymieszaną z odrobiną wody. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!