Wystarczy 4 jabłka zalać ciastem, zwinąć i upiec. Robię tak 2 razy w tygodniu: Najlepsze ciasto z jabłek.

Wsyp 120 gramów mąki pszennej. Potem 120 gramów cukru oraz dodaj 3 jajka i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Opcjonalnie możesz dodać wanilii, by rolada miała lepszy smak.

Nadzienie:

Potrzebujesz 4 jabłka, 2 łyżeczki cukru, tak jak powyżej możesz dodać cynamonu do smaku, w dalszej kolejności dodaj jedną łyżkę soku z cytryny. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Przygotowanie:

Zetrzyj jabłka i wymieszaj je z cukrem, a potem w misce zmieszaj jajka z cukrem, wsyp wanilię i ręcznie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przygotuj blachę oraz papier, na którym rozłóż starte jabłka i pamiętaj o tym, aby nasmarować go niewielką ilością tłuszczu.

Teraz połóż ciasto na jabłkach i wygładź jego powierzchnię. Następnie umieść je w piekarniku i piecz przez 25 minut, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni,  apotem obróć ciasto używając do tego deski bądź papieru do pieczenia.

error: Content is protected !!