Hiszpański gulasz – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Czy ty też kochasz gulasz?

Jeśli nadal zastanawiasz się, co ugotować w weekend, ale nie chcesz stać pół dnia przy kuchence, ten przepis Cię nie zawiedzie. Nie ma potrzeby żmudnego, pracochłonnego nadziewania i skręcania mięsa. Nie wpłynie to negatywnie na smak sosu, a cała rodzina będzie Cię chwalić.

Składniki

  • 500 g wołowiny (lub wieprzowiny)
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży sterylizowany ogórek
  • 1 plasterek boczku
  • 2-3 grubsze krążki miękkiego salami
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki pełnotłustej musztardy
  • olej
  • sól
  • pieprz

Do zagęszczania:

  • 3 łyżki mąki pszennej (lub ciemnej zasmażki)
  • woda

Przygotowanie

Mięso pokroić w plastry lub kostkę (plasterki postukać). Sól i lekko pieprz. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Boczek, ogórek i salami pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Pokrojoną cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy do niego mięso, które smażymy.

Dodać pełnotłustą musztardę, wszystko chwilę wymieszać i zalać wodą. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Mieszaj od czasu do czasu i w razie potrzeby dolej trochę wody. Gdy mięso będzie miękkie dodać do sosu pokrojony boczek, ogórek i salami. Gotujmy jeszcze około 5 minut.

Zimną wodę mieszamy z 3 łyżkami mąki pszennej i wlewamy do sosu (zamiast mąki można zagęścić bulionem). W razie potrzeby rozcieńcz sos wodą. Gotuj powoli przez kolejne 15-20 minut. Na koniec dodać posiekane jajka i doprawić gotowy sos. Odpowiednim dodatkiem jest ryż gotowany na parze.

error: Content is protected !!