Gulasz Ziemniaczany – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.

Ziemniaki, kiełbasa, cebula i przyprawy – to kilka podstawowych składników, z których w mgnieniu oka przygotujesz pożywny posiłek. Czy to na obiad, czy na kolację, gulasz ziemniaczany nasyci i rozgrzeje. Tradycyjnie podajemy z pieczywem.

Składniki

  • 2-3 duże cebule
  • 500 gramów kiełbasy
  • 6-7 ziemniaków
  • czosnek
  • mąka
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • majeranek
  • bulion – można pominąć

Proces przygotowania

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Gdy cebula zeszkli się na złoty kolor dodać pokrojoną kiełbasę i po chwili ziemniaki. Doprawiamy czerwoną papryką, mieszamy, zalewamy wodą i zalewamy bulionem mięsnym.

Gulasz posolić i pieprzyć, doprawić majerankiem. Gdy ziemniaki będą miękkie, zagęścić gulasz mąką i wodą (mąkę i wodę wymieszać w misce trzepaczką i wlać do gotującego się gulaszu), mieszając, aż gulasz zgęstnieje. Podawać z pieczywem.

error: Content is protected !!