Biorę pustą butelkę i ziemniaki i przygotowuję ciekawą przekąskę – zaskoczę Cię tym przepisem

Niedawno mój mąż obchodził urodziny, a ja postanowiłam zaprosić kilkoro najbliższych przyjaciół.

Udało mi się ich zaskoczyć niesamowicie wyglądającą przystawką. Nikt nie był w stanie do końca zgadnąć z czego zrobione są te przysmaki. Przekonaj się sama!

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 20 g masła
  • 0,5 papryczki chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 100 ml sosu sojowego
  • koperek do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Odcedź i zmiażdż ziemniaki. Następnie dodaj do nich skrobię i wymieszaj. Uformuj składniki w kulkę.

Podziel powstałe ciasto na małe kawałki i uformuj z nich mniejsze kulki. Weź pustą, szklaną butelkę i delikatnie wciśnij jej szyjkę w każdą kulkę. Kształtem będą wyglądać teraz jak pieczarki.

Pokrój cebulę, czosnek i paprykę chilli na małe kawałki. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju słonecznikowego i masła, dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty.

Na patelnię wlej oba sosy i ocet, dodaj „ziemniaczane pieczarki”. Smaż z każdej strony przez 5 minut. Przystawkę ułóż na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.


Wizualnie przystawka ziemniaczana wygląda jak smażone grzyby. Ale smak jest o wiele ciekawszy. Pieczarki ziemniaczane można wykorzystać również jako ozdobę do innych potraw. Smacznego!

error: Content is protected !!