Kaszę gryczaną wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i przygotowujemy ją według instrukcji na opakowaniu, a następnie studzimy. Jeśli sami mielimy mięso to na koniec mielimy także jedną cebulę, jeżeli mamy kupiliśmy gotowe mielone mięso, to cebulę możemy zetrzeć na tarce.
Mięso, cebulę, jajka i przyprawy łączymy, później dodajemy ostudzoną kaszę i ponownie mieszamy. Z powstałej masy ręcznie formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy je w mące. Kotlety kładziemy na patenie na rozgrzanym oleju i smażymy z każdej strony po ok. 2 minuty.
Pilnujemy, aby ogień nie był za mocny, aby nie przypalić potrawy- powinna mieć ona złocisty kolor. Drugim etapem jest stworzenie sosu. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu, następnie dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy i dusimy krótką chwilę.