Gniazda mięsne „Kilimanjaro” – Prawdziwe odkrycie kulinarne – Moja rodzina była zachwycona tym daniem.

Na początku należy obrać cebulę oraz zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Czosnek zetrzeć na drobno. Następnie wymieszać ze sobą mięso mielone z warzywami. Dodać mąkę, jajko, olej, tymianek, paprykę posiekaną wcześniej pietruszkę oraz 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Mięsu należy wymieszać rękami.

W drugim etapie trzeba nasmarować ręce olejem roślinnym i oderwać kawałek stworzonej w poprzednim punkcie masy. Zwinąć go w kulkę i położyć na blaszce do pieczenia. Tą czynność należy powtórzyć z resztą masy. Palcami zrobić rowek po środki każdej zrobionej kulki. W ten sposób stworzy się tytułowe gniazdo. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

error: Content is protected !!